Johtamisen trendit ja tulevaisuus

Tällä hetkellä johtamisen trendeinä ovat henkilöstön hyvinvointi, yhteenkuuluvuus, uuden osaamisen kehittäminen ja tiedolla johtaminen.

Yhä enemmän keskitytään henkilöstön työhyvinvointiin. Jopa 96% HR- ja liiketoiminnanjohtajista pitää työhyvinvointia yrityksen vastuuna sekä uskovat tämän vaikuttavan yrityksen menestykseen. Monet yritykset ovatkin ottaneet hyvinvoinnin kiinteäksi osaksi työn suunnittelua, jotta henkilöstö suoriutuisi työstään parhaalla mahdollisella tavalla.

Toinen kriittinen osa johtamisen trendejä on selkeästi yhteenkuuluvuus. On huomattu suora linkitys organisaation tuloksentekokyvyn ja henkilöstön yhteenkuuluvuuden tunteen välillä. Yritysten tulisi pyrkiä vahvistamaan työntekijöiden yhteenkuuluvuutta sekä koko yrityksen että tiimien sisällä ja tunnetta siitä, että työntekijä voi omalla panostuksellaan auttaa tavoitteiden saavuttamista.

Uuden osaamisen kehittäminen näkyy hyvin selkeästi muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Tällä hetkellä yritykset panostavat selkeästi humaanisiin taitoihin kuten tunneälyyn, verkostoitumistaitoihin sekä asiakasymmärrykseen. Henkilöstön muutoskyvykkyyden ja humaanisten taitojen vahvistaminen lisää työntekijöiden ja yritysten resilienssiä toimia yhä vaikeimmin ennakoitavissa työtilanteissa.

Nousevana trendinä, tiedolla johtaminen, toimii edellytyksenä itseohjautuvien tiimien tehokkaalle työskentelylle. Yritykset ovat aloittaneet panostaa tiimien oppimiseen sekä hiljaisen tiedon jakamiseen. Yritykset, joissa tiedon jakaminen tapahtuu onnistuneesti, menestyvät. Monet yritykset ovat painottaneet oppimisen tärkeyttä järjestämällä koulutuksia ja jakamalla tietoa.

Johtamisen trendien tulevaisuus keskittyy pääosin vastuullisuuteen, etätyöskentelyyn ja joustoon sekä digitalisaatioon.

Vastuullisuus on ollut trendinä jo pidemmän aikaa ja se ei ole poistumassa. Sen merkitys on kasvanut huomattavasti ja vastuullisuus sekä kestävä kehitys vaikuttaa yhä enemmän yrityksen päätöksiin.

Nykyisen pandemian takia, etätyöskentely ja joustavuus on lisääntynyt merkittävästi. Moni yritys kuitenkin arvio etätyön lisäävän tuottavuutta 2-3 vuoden kuluttua. Etätyöskentelyn oletetaan jatkuvan jopa pandemian loputtua.

Myös pandemian aiheuttama poikkeustila on huomattavasti vauhdittanut yritysten digitaalisuutta. Digitalisaatio helpottaa jokapäiväistä työskentelyä poistamalla manuaalisia työvaiheita sekä tehostamalla ja nopeuttamalla prosesseja ja tiedon käsittelyä.

Tämä näkyy myös siinä, ettei tärkeän tiedon lähde ole enää ihminen vaan sähköinen alusta. Sähköiset alustat vapauttavat HR aikaa muihin asioihin, kuten kehittämiseen ja suunnitteluun.

Pidempään myös trendeissä on ollut itseohjautuvuus, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että vastuu siirtyy enemmän tiimeille ja yksilöille. Tulevaisuudessa tämän toivotaan vaikuttavan siihen, että henkilöstä pystyisi jatkossa vaikuttamaan enemmän työn sisältöön, järjestelmien kehittämiseen ja organisaatiomuutoksiin.

Omaa pohdintaa:

Näyttäisi siltä, että yritykset haluavat panostaa enemmän työprosessien digitalisoimiseen, itseohjautumiseen ja joustavaan työskentelyyn. Onhan se hyvä, että manuaalisia työprosesseja työstetään nopeammiksi ja helpommiksi, jotta työntekijöillä vapautuisi enemmän aikaa muihin työtehtäviin. Omaan työhön tai tiimin työhön vaikutus on suuri asia monelle työntekijälle. Tällöin tiimeissä pystytään paremmin hyödyntämään jokaisen työntekijän parhaat ominaisuudet ja täten lisätä tiimin tuottavuutta. Ihmiset myös selkeästi pitävät etätyöskentelymahdollisuudesta ja se omalta osaltaan lisää huomattavasti työmotivaatiota. Toki etätyöskentely joissain tilanteissa vaikuttaa myös negatiivisesti, sillä ihmiset suorittavat muita asioita kotona ollessaan töiden sijaan. Itse pidän suuresti työprosessien kehittämisestä ja siitä, että omaan työhön pystyy jollain asteella vaikuttamaan.

Lähteet:

https://www.henry.fi/ajankohtaista/blogit-ja-kuukauden-kasvo/2020/10/henkilostojohtamisen-trendit-2020-mika-on-muuttunut-ja-muuttumassa.html

https://www2.deloitte.com/fi/fi/pages/human-capital/articles/hc-trends-2020.html

https://esignals.fi/teemat/trendit/katse-johtajasta-ryhmaan-johtajuuden-trendien-muutos/#cb0473bf

https://valtiolla.fi/kohti-tulevaisuuden-henkilostojohtamista/

https://www.accountor.com/fi/finland/blogi/hr-trendit-2023-henkilostohallinnon-tulevaisuus-ja-pandemian-vaikutukset-tyomaailmaan

Tiimi 10. Nina Villikka, Helena Koponen, Jutta Järvinen, Karoliina Liehu, Maaret Snäll.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita