YT- neuvotteluiden kulku

30.04.2021

Tässä osiossa käydään läpi YT- neuvotteluiden vaiheet, aikataulut ja noudatettavat määräykset sisältöineen. Klikkaamalla otsikkoa pääset lukemaan lisää.

Koska yhteistoimintamenettelyä käytetään yrityksissä pääosin tilanteissa, joissa on tarpeen vähentää työvoiman käyttöä, kerromme tässä miten YT-neuvottelut etenevät tällaisessa tilanteessa yhteistoimintalain mukaisesti.

Kun työnantaja harkitsee toimenpiteitä, jotka voivat johtaa yhden tai useamman työntekijän irtisanomiseen, tulee sen noudattaa yhteistoimintalain säännöksiä.

Osapuolina neuvotteluissa ovat työnantajan edustaja(t) ja henkilöstöryhmän edustaja(t), esimerkiksi luottamusmies.

Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen

Yhteistoimintaneuvottelu käynnistyy neuvotteluesityksellä, joka tulee antaa kirjallisena sille, jonka kanssa neuvotellaan, vähintään viisi päivää ennen neuvotteluiden käynnistämistä. Esityksestä tulee ilmetä alkamisaika, paikka ja käsiteltävät asiat.

Työnantajan tulee antaa neuvotteluesityksen lisäksi perusteet aiotuille toimenpiteille, alustava arvio toimenpiteiden määrästä, sekä selvitys periaatteista, joiden mukaan henkilöt määräytyvät, sekä arvio toteuttamisajasta. Suositeltavaa on aina antaa tiedot kirjallisena.

Annettu neuvotteluesitys tai siihen sisältyvät tiedot on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistolle viimeistään yhteistoimintaneuvotteluiden alkaessa.

Mikäli tarkoitus on irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää, täytyy työnantajan antaa työntekijöiden edustajalle esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi. Tätä suunnitelmaa valmistelleessaan tulee työnantajan olla yhteydessä paikalliseen työ- ja elinkeinoviranomaiseen. Suunnitelman täytyy sisältää neuvotteluaikataulu, neuvottelujen menettelytavat, työvoimapalveluiden käytön sekä selvityksen miten työnantaja edistää työntekijän työnhakua ja koulutusta.

Mikäli tarkoitus on vähentää vähemmän kuin kymmenen työntekijää, tulee työnantajan esittää toimintaperiaatteet, joiden mukaan se aikoo tukea työntekijöiden työllistymistä ja koulutusta työvoimapalvelun avulla.

Neuvottelujen käyminen

Neuvotteluiden alkaessa ja niiden aikana on tärkeää muistaa, että ne todella ovat neuvottelu, eivät tiedon jakamista ennalta tehdyistä päätöksistä, vaan mielipiteiden vaihtamista. Neuvotteluissa täytyy käsitellä toimenpiteiden perusteita ja vaikutuksia, toimintaperiaatteita ja toimintasuunnitelmaa, sekä vaihtoehtoja työntekijöiden vähentämisestä sekä niiden seurauksista.

Vähennyksen kohteeksi joutuvien henkilöiden valinta kuuluu yksinomaan työnantajalle, eikä henkilöstöryhmien edustajan tule osallistua tähän, muuten kuin keskustelemalla valintojen perusteista ja vähentämisjärjestyksestä, jonka työehtosopimus määrää.

Kun neuvotteluja käydään, tulee työnantajan selvittää kertomansa ja esittämänsä asiat konkreettisesti esimerkiksi laskelmin. Lisäksi tulee varmistaa, että ehdotetut toimenpiteet ovat lain ja työehtosopimuksen mukaisia. Tärkeimpiä asioita, joista tulee neuvotella ovat uudelleensijoitus ja koulutus uusiin tehtäviin.

Neuvotteluaika

Mikäli vähennystarve koskee alle 10 henkilöä, tai lomautukset kestävät enintään 90 päivää noudatetaan 14 kalenteripäivän neuvotteluaikaa alkaen neuvotteluiden aloituspäivästä. Tätä samaa aikaa noudatetaan, mikäli yrityksessä on alle 30 työntekijää, tai yritys on saneerausmenettelyssä.

Neuvotteluaika on 6 viikkoa, mikäli vähennystarve koskee yli 10 henkilöä tai lomautukset kestävät yli 90 päivää.

Neuvotteluajoista ja velvoitteen täyttymisestä voidaan myös sopia, mutta tällöin tulee ottaa huomioon, että sopimuksella ei voi lyhentää kuitenkaan irtisanomis- tai lomautusaikoja.

Uusien yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta ei ole säännöksiä, eli periaatteessa työnantaja voi aloittaa uudet neuvottelut heti kun niiden aloittamiselle on peruste ja yrityksessä on tapahtunut sellaisia muutoksia, joista työntekijöiden kanssa ei ole vielä neuvoteltu.

Yhteistoimintaneuvottelujen kirjaaminen

"Työnantajan on pyynnöstä huolehdittava siitä, että yhteistoimintaneuvotteluista laaditaan pöytäkirjat, joista käyvät ilmi ainakin neuvottelujen ajankohdat, niihin osallistuneet ja neuvottelujen tulokset tai osallisten eriävät kannanotot.

Kaikki neuvotteluissa läsnä olleet työnantajan ja henkilöstöryhmien edustajat tarkastavat pöytäkirjan ja varmentavat sen allekirjoituksellaan, jollei pöytäkirjan tarkastamisesta ja varmentamisesta sovita yhteistoimintaneuvotteluissa toisin." (Finlex: Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 9 § 54)

Selvitys yhteistoimintaneuvotteluiden päätöksistä

Yhteistoimintalaki määrittelee, että työnantajan on kohtuullisessa ajassa annettava selvitys neuvotteluiden perusteella harkittavista päätöksistä. Kyseisen selvityksen tulee sisältää vähennettävän henkilöstön määrät henkilöstöryhmittäin, lomautusten kestoajat sekä milloin työnantaja tulee laittamaan päätöksensä toteutukseen.

Tämän selvityksen lisäksi työnantajan tulee erikseen tehdä lain ja työehtosopimuksen mukaiset ilmoitukset irtisanomisesta, lomauttamisesta tai osa-aikaistaimisesta.

Muotoseikkojen noudattaminen

Tähän blogiin kasattujen ohjeiden lisäksi suosittelemme tutustumaan kokonaisuudessaan lakiin yhteistoimintaneuvotteluista yrityksissä, sekä tarkistamaan kaikki annetut ohjeet, aikataulut ja muut määräykset, joita yhteistoimintaneuvotteluista on säädetty. Työnantaja saattaa joutua maksamaan hyvitystä, mikäli neuvotteluvelvoitteita on rikottu ja työntekijä on irtisanottu, lomautettu tai osa-aikaistettu.

Lähteet: https://www.yhteistoimintaopas.fi/fi/8-luku-yhteistoiminta-menettely-tyovoiman-kayttoa-vahennettaessa-44-53-c2-a7/51-c2-a7-neuvotteluvelvoit-teen-tayttaminen.html

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070334

Tiimi 10. Nina Villikka, Helena Koponen, Jutta Järvinen, Karoliina Liehu, Maaret Snäll.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita